Site Rengi

ÇALIŞKAN OKUL

EŞ ANLAMLI KELİMELER

EŞ ANLAMLI KELİMELER

İlkokul 2. 3. ve 4. sınıf ders kitapları taranarak oluşturulmuş olup test kitaplarında da karşılaşılması olası olan kelimeler eklenmiştir.

PDF olarak indirmek için tıklayınız:


Resim dosyası olarak indirmek için aşağıdakileri tıklayınız:  

1. TABLO 
2. TABLO                                            
3. TABLO



EŞ ANLAMLI KELİMELER 1

 

EŞ ANLAMLI KELİMELER 2

 


Eş anlamlı kelimeler çalışmamız şu ana kadar ki en çok emek harcadığımız konuların başında gelmektedir. Başta ders kitapları olmak üzere bir çok kelimeyi Türk Dil Kurumu sitesinden teyit ederek hazırladık. Ayrıca eş anlamlı kelimeler ile ilgili sözlükleri de gözden geçirdik. Şunu gördük ki maalesef internet ortamında ciddi bir bilgi kirliliği bulunmakta. Bazı kelimeler bazı eğitim ortamlarında ciddi bir araştırma altyapısı olmadan gelişi güzel kopyala- yapıştır mantığıyla paylaşılmış. Bu durumu farkettikten sonra Çalışkan Okul olarak bu alanda bir çalışma yapmayı zorunlu hissettik.  İlerleyen zamanlarda bu konu hakkında daha özgün içerikler ortaya koyabilmek düşüncemiz de bulunmaktadır.  Şimdilik iki çalışma ile bu özel konuya giriş yaptık. Birincisi yukarıda paylaşmış olduğumuz eş anmalı yani anlamdaş kelimeler tabloları; ikincisi de özenle seçilmiş görsellerle desteklenmiş son derece özgün bir videoyu eğitim camiamıza armağan etmiş bulunmaktayız

Özel bir konu çünkü Türkçemizin zenginliğine dair öğrencilerimizde farkındalık oluşturacağımız konuların başında eş anlamlı kelimeler yani anlamdaş kelimeler gelmektedir. Gerek yazı dilinde gerekse konuşma dilinde büyük bir özveriyle etkinlikler yapmalıyız. Görsel materyaller ve oyunlar ile öğrencilerin tam odaklanmasını sağlamalı, bu konunun kazanımlarını eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeliyiz.

Günümüz teknoloji çağıyla iletişim ve bilgi paylaşımının hızlanması öğretmenlerimize de büyük bir kolaylık olmaktadır. Nice öğretmenler bu konu öğretimindeki tecrübelerini ve son derece özgün etkinliklerini bir çok eğitim form sitelerinde  ve platformlarında paylaşmaktadırlar. Bu davranışlarıyla hem mesleğe yeni başlamış genç eğitimcilerimize rehberlik yapmaktalar hem de nice fikirlerin oluşmasında ve özgün etkinliklerin ortaya çıkmasına ortam hazırlamaktadırlar.

Eş anlamlı kelimeler bu anlamda bir çok zeka alanı ile ilişkilendirilerek çok yönlü etkinliklerin üretilebildiği ender Türkçe konularından biridir. Tekerlemeleriyle, şiirleriyle, şarkılarıyla, resimleriyle, hatta bahçe oyunlarıyla oldukça eğlenceli bir konuya bürünmüştür. Bu yönde güzel Türkçemize değer katan bu konular ilkokuldan liseye kadar her öğretim yılında bir başka atmosferde güncelliğini koruyacaktır.

 





 YOUTUBE / ÇALIŞKAN OKUL 
                                                                                                                         kanalımıza abone olmayı unutmayın!.
Abone olmak için tıklayın:  youtube.com/c/ÇalışkanOkul

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. Kalemyazar dedi ki:

    Hocam emeklerinize saglık bayagı zaman harcamışsınız galiba tablolar için

  2. Caliskan Okul dedi ki:

    İlginize teşekkür ederiz. Evet,ders kitaplarını taramak epey vakit aldı. Sağdan soldan kopyala-yapıştırma yapma yerine özgün olmaya dikkat ediyoruz.

  3. Leyla dedi ki:

    Merhaba, eş anlamlı kelimeler sözlüğü veritabanını indirip sitenizde kullanabilirsiniz.

    1. Çalışkan Okul dedi ki:

      Merhabalar. Teşekkür ederiz.

BİR YORUM YAZ