Site Rengi

ÇALIŞKAN OKUL

YARIYIL TATİLİNİ DEĞERLENDİRME ÜZERİNE TAVSİYELER

YARIYIL TATİLİNİ DEĞERLENDİRME ÜZERİNE TAVSİYELER
 

En az çocuklar kadar velilerin de yorulduğu bir yarıyılı geride bırakmış bulunmaktayız. Aslında bu yönden değerlendirdiğimizde sadece öğrencilerin değil okul ile yatıp kalkan aileler için de bir nefes alma ve soluklanma dönemi bu 15 günlük süreç. Peki bu yarıyıl tatilini dolu dolu geçirmek için nelere dikkat etmeliyiz?

 
DERS ÇALIŞMAK  SORUMLULUK ANLAMINDA UNUTULMAMALI

 Sadece ders merkezli eksikleri giderme etkinlikleri bu tatili değerlendirmek için izlenen yanlış yollardan biri olacaktır. Nitekim koskaca bir dönem boyunca ders etkinlikleriyle boğulmuş öğrenci ve veliler karneye başarı ya da başarısızlık penceresiyle baktıklarında bu tatil onlar için bir fırsat olmaktan öte daha da sıkılacakları bir zaman dilimi olacak monoton iş günlerinden bir farkı olmayacaktır. Her ne kadar çocuklar robot değil, hep ders hep ders eleştirileri olsa da çocukların bilgiden kopmamaları gerekliliği de bir gerçektir.  2 haftalık bilgiden, araştırmadan uzak bir hayat onların 2. dönemin ilk haftalarında derslere uyum sürecini yavaşlatacaktır. O yüzden 2-3 gün arayla yapılacak 1 saatlik ders etkinlikler ve mini tekrarlar eksikleri gidermemiz adına yeterli olacaktır.Sosyal hayat ve kültürel etkinliklerle süslenecek iki haftalık tatil programına aralara serpiştirilecek minik ders etkinlikleri 2. yarıyıla daha dizgin ve canlı başlamamıza yardımcı olacaktır. 
 
SOSYAL HAYAT VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER
Eğitim- öğretim yılı boyunca sınırlı zamanlarda gidebildiğimiz  sinema ve tiyatro etkinlikleri  tatilde daha esnek bir zaman diliminde programlanarak kaliteli vakitler geçirilebilir. Ailelerin katılımıyla bu güzel etkinliklerin keyif kat sayısı daha da arttırılabilir.
 
SPOR FAALİYETLERİ
Henüz sporla tanışmamış öğrenciler ve veliler için de bu tatil büyük bir fırsat. Öğrencinin gelişimsel dönemi göz önünde bulundurularak çeşitli spor faaliyetlerine başlanılabilir. Bu etkinlik için  beden eğitimi ve sınıf öğretmenlerine de danışmak daha doğru tercihler yapmamıza yardımcı olacaktır. 
 
SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE EVDE OYUN ORTAMI
Oyun, ilkokul öğrencilerinde hayatı tamamlayan en önemli etkinliklerdir. Bundan dolayı okulda da oyun ve fiziki etkinlikler dersi adı altında gerçekleşen bu eğlenceli vakitleri ev ortamında da yaşamaya devam etmelidir. Bu anlamda eve arkadaşlar davet edilebilir ya da arkadaşlar ziyaret edilebilir.  Çocukların karşılıklı etkileşim ve iletişim çerçevesinde gerçekleştirdikleri oyunlar zihinsel ve sosyal gelişim için de son derece yararlı olacaktır.
 
KESİNLİKLE YAPILMASI GEREKENLER 
Kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasını ve devam etmesini destekleyici faaliyetler gerçekleştirilmeli. Seviyeye göre 100 temel eser mutlaka değerlendirilmeli. Kütüphaneler ve kitapçılar gezilebilir. Çocukların kendi iradeleriyle seçerek okuyacakları kitaplar okuma alışkanlığı kazanma adına bir yol olabilir. Günümüzde dergi yayın sektörü de oldukça gelişmiş bir seviyededir. Yaş seviyesine  uygun dergiler incelenerek bir abonelik başlatılabilir. Bol bol sesli okuma yapılabilir. -şiir okuma da olabilir- Vurgu ve tonlamaya dikkat ederek yapılacak okumalar konuşma gelişimine olumlu yansıyacaktır.
 
BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMI
Unutulmamalı ki günümüzün bağımlılıklarından biri de teknoloji bağımlılığıdır. Ders yılı boyunca uyguladığımız bilgisayar kullanımını disiplinimiz çok esnemeden devam etmelidir. Özellikle şiddet oyunlarından uzak durulmalı, oynanılan oyunların içeriğine dikkat edilmelidir, oyunlar özenle seçilmelidir.
Günümüzde en az yetişkinler kadar iyi bilgisayar kullanan çocukların internet alışkanlıkları, ziyaret ettikleri internet siteleri mutlaka kontrol altında olmalıdır. Nitekim sanal dünya sınırsızca zararlı içerik barındırmaktadır.  Bu sorun üzerine ebeveyn kontrolünü kolaylaştıran programlar değerlendirilebilir, bütçeye uygun koruyucu programlar edinilebilir.
Bir başka öneri de etkili ve güvenli bilgisayar kullanım etkinlikleri yapılabilir. Eğitim içeriklerine ulaşma yöntemleri öğretilebilir. Sanal kütüphaneler ve bir çok kültürel internet sitelerin varlığından çocuklar haberdar edilebilir.
 
Çalışkan Öğretmen, İsmail Çalışkan
Tavsiye video : https://www.youtube.com/watch?v=D-hRJbJ4Bv0
 
 
 
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 6 YORUM
  1. Kalem dedi ki:

    Hocam çocuklarımız yorucu bir dönem sonunda dinlenmeyi hakettiler fakat hadi kızım oglu sen dinlen artık denildigi zaman tamamen bir boşluga düşmemeliler sizin detaylı olarak biz velilere tavsiyeniz olan uyarılarınız için teşekkür ederim

  2. Aybüke Sultan dedi ki:

    Faydalı bir yazı olmuş.Emeğinize saģlık…

  3. Unknown dedi ki:

    Sadece tatil için değil, genel olarak eğitime dokunan çok güzel bir yazı olmuş.

  4. esra dedi ki:

    Tüm çocuklara başarılar diliyorum 🙂

  5. Caliskan Okul dedi ki:

    Evet, bu sorunu araştırıyoruz. Hâlâ çözemedik.

  6. Ekrm dedi ki:

    Yeni yarıyıl hayırlı olsun

BİR YORUM YAZ